Combcsontmedencei trauma


A Perthes-kór

Kónya Judit, családorvos Magyarországon egy százalék a Perthes-kórral combcsontmedencei trauma gyerekek száma, a éves korosztályban. Ezzel az aránnyal a második leggyakoribb gyermekkori csípőízületi betegség. A betegség földrajzi előfordulása nagyon érdekes: a mérsékelt övön kívül más éghajlati területen nemigen fordul elő.

elos ízületi kezelés csontok és ízületek károsodása törések

Fiúknál háromszor gyakoribb, mint lányoknál. A csontok gyermekkorban intenzív növekedésben vannak, amely majd a felnőttkor elérésével fejeződik be. Születéskor a hosszú csöves csontok végei kivéve a combcsont térdízülethez közeli végét porcos állományúak.

Később a porcos állományban fokozatosan egy vagy több csontosodási mag alakul ki, amely végül létrehozza az elcsontosodott csontvéget, amelytől az ízületi porc mind szövettanilag, mind funkcionálisan élesen elkülönül.

 • Milyen gyógyszerek a térdfájdalmak kezelésére
 • Természetesen a gyors anamnézis itt sem nélkülözhető, nehogy a látszat megtévesszen bennünket.

Hirdetés A Perthes-kór a még növekedésben combcsontmedencei trauma combcsont csípőízülethez közelebbi a test középvonalához közelebb eső epiphysisének betegsége. A combcsont ezen végének nagyon nagy szerepe van a test ortopédiai stabilizálásában, a nyomóerők viselésében és optimális elosztásában, a mozgás megfelelő kivitelezésében.

 • Ízületek a kéz ujjain fáj
 • Milyen sérülések vezethetnek poszttraumás artritiszhez?
 • Az ízületek oszteoporózisban szenvednek
 • Oxiológia | Digitális Tankönyvtár
 • OTSZ Online - A csípőfájdalom kivizsgálása

A Perthes-kór lényege, hogy a combcsont epiphysisének vérellátása zavart szenved, aminek következtében az elhal, és a combcsont fejének deformálódása alakul ki. A vérellátási zavart leggyakrabban sérülés, trauma okozza, vagy valamely lázas betegséget követő, immunológiai alapon kialakuló ízületi hártya gyulladás.

Fokozottan veszélyeztetettek azok a gyerekek, akiknél felső légúti hurutos megbetegedés után átmeneti csípőízület gyulladás alakul ki. Mik a leggyakoribb tünetek?

Milyen sérülések vezethetnek poszttraumás artritiszhez?

Leggyakrabban a szülők, barátok, óvó nénik vagy tanárok észlelik a hetek, vagy hónapok óta fennálló sántítását vagy más jellegű furcsa járásmódját, amely nem folyamatos: egyszer észlelhető, egyszer nem. A gyermek fájdalmat jelezhet a csípőjében, a combjában vagy a térdében, de a fájdalom jelenléte nem törvényszerű. Ritkább esetben a gyermek heveny, nagyfokú csípőízületi fájdalmat érez, és ezért kerül combcsontmedencei trauma orvos látókörébe. A fizikális vizsgálat során az orvos különböző testhelyzetekben, eltérő mozdulatok végrehajtása közben megfigyeli a gyermek járását, mozgását.

Előrehaladott esetben kórjelző a beteg oldali izomzat sorvadása. Elengedhetetlen a csípőízület röntgenfelvételeamelyen a betegség radiológiai jelei általában jól felismerhetők. A tüneteket akkor is komolyan kell venni, ha azok banálisnak tűnnek.

ízületi károk

Mivel a betegség tünetei hol előjönnek, hol elmúlnak, negatív eredmény esetén az orvosi vizsgálat megismétlése szükséges egy későbbi időpontban. Hogyan kezelhető a Perthes-kór?

combcsontmedencei trauma csukló helyreállítása a kar törése után

A kezelés korai diagnózis esetén pihenés és fizikai kímélet, az alsó végtag mozgatásának minimalizálása. Szükség esetén az iskolai torna alóli felmentés is szóba jön.

combcsontmedencei trauma

Előrehaladott esetben műtétre kerül sor, amelyet hétig medencegipsz viselése, majd gyógytorna és átlagosan hétig járássegítő, tehermentesítő eszköz mankó használata követ. Az időben felismert és kezelt Perthes-kór nyom nélkül gyógyul, egyébként csípőízületi korlátozottság maradhat vissza.

 1. 3. szakasz a térd artrózisa
 2. A lábfejes ízületek ízületi gyulladása
 3. Ízületi fájdalom és hidegrázás okozza
 4. Symphysis-pubis disfunctio - A szeméremcsont ízületének fellazulás
 5. Ízületi betegségek felnőtteknél
 6. Bálint Anita, reumatológus Ez az elváltozás symphysiolysis vagy symphyseolysis néven is ismert.
 7. Nyomtatás A csípő elülső részének fájdalmát ízületi elváltozás, pl.

A műtét az érintett végtagot 0, cm-rel megrövidíti, ám ez a különbség a gyermekkor végére általában megszűnik. Nagyon fontos, hogy a növekedés végéig a gyermek rendszeres ellenőrzése szükséges a maradandó mozgásnehezítettség elhárítása végett.

Blogok, Fórumok a témában Kérdése van? Vagy vannak már a témában combcsontmedencei trauma, amelyet másokkal is meg tudna osztani?

combcsontmedencei trauma

Forrás: WEBBeteg.