Térdfájdalom mégis, Mi állhat a térdfájdalom hátterében? Így előzze meg vagy kezelje a problémát! | Diéta és Fitnesz


Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

A térdfájdalom 4 leggyakoribb oka

Árki Ildikó, háziorvos A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett térdfájdalom mégis van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet. A térdízületet tulajdonképpen a combcsont femur alsó és a sípcsont tibia felső vége a csontok feji része alkotja.

Íme, 3 hatékony megoldás térdfájdalomra! A mindennapokat megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr.

Mégsem ilyen egyszerű a felépítése, hiszen, ha mindössze ebből a két ízületi felszínből állna, akkor egyetlen lépés megtételére sem lennénk képesek. Az ízület stabilitását és rendeltetésszerű működését különféle képletek biztosítják pl.

  1. Mi állhat a térdfájdalom hátterében?
  2. A jobb kéz ujjai ízületeinek gyulladása
  3. A térd meniszci fáj, hogy mit kell tenni
  4. A kar ízülete valóban fáj
  5. Hogyan lehet helyreállítani a vállízületet sérülés után

Ez is érdekelheti Önt! Porcleválás és térdműtét Hirdetés A térdízület szervezetünk leginkább igénybe vett ízülete.

miért a térd ízületi gyulladása

Naponta átlagosan szor hajlítjuk be és nyújtjuk ki lábunkat. Ezért alig akad olyan ember, aki ne tapasztalt volna már meg kisebb-nagyobb térdfájdalmat. A legapróbb sérülések is — ha újra és újra bekövetkeznek — komolyabb problémákhoz vezethetnek.

térdfájdalom mégis törés ízületi kezelés

Néha a fájdalom oka ártalmatlan és egy-két napon belül meg is szűnik. Gyakran azonban komolyabb probléma térdfájdalom mégis a háttérben, ami miatt feltétlenül orvoshoz kell fordulni, például, ha erős fájdalmat érez, vagy ha az érintett területen duzzanat, bőrpír jelentkezik, illetve ha térdfájdalma nem szűnik meg néhány napon belül, esetleg időről-időre visszatér, kiújul.

Okai között számon tartjuk az elhízást, a túlterhelést, a sportolás közben szerzett sérüléseket és a baleseti eredetű elváltozásokat egyaránt. A térdfájdalom 4 leggyakoribb oka Porckopás artrózis : a térd porcai egy lassú folyamat részeként elvékonyodnak, súrlódást előidézve ezzel az ízületi felszínen.

Érdemes tehát odafigyelnünk lábunk legfontosabb ízületére, hogy a lehető legtovább egészségesen és fájdalom nélkül működhessen. Hogyan védheti meg térdízületét a sérülésektől?

\

A túlterhelés relatív fogalom, mégis saját tapasztalatból mindenki érzi, hol van az a határ, amit átlépve már a sérülések veszélye fenyeget. Igyekezzen elkerülni, hogy túlterhelje térdízületét! Sokak fejében megfordulhat a gondolat, hogy vajon nem lenne-e jobb abbahagyni a sportot, ha térdfájdalmak gyötrik. Semmi esetre sem!

Nyáron sokan kedvet kapnak a sportoláshoz, futni, kerékpározni, edzeni kezdenek, ám nem kevesen vannak, akiket néhány hét után feladásra késztet a térdfájás.

A test rendszeres edzése számos okból fontos, a térdízület szempontjából is. Az edzetlen izmok ugyanis megrövidülnek, ami szintén fájdalmat okozhat.

térd térségében lévő ligamentum törése

A combizmok gyengesége ráadásul kihatással van a gerincoszlopra, és hátfájást okozhat. A mozgáshiány a porckopás artrózis kockázatát is növeli. A térdeket akut sérülések esetén kell kímélni, akkor viszont szigorúan be kell tartani az orvos utasításait!

térdfájdalom mégis

Melyek a térdízületet kímélő sportágak? Akinek egészséges és stabil a térdízülete, bármilyen sportágat választhat magának.

térdfájdalom mégis mi a káros glükozamin-kondroitin

Ha azonban Önnél már előfordultak térdproblémák, kerülje az olyan megerőltető sportokat, amelyek gyors tempó- és irányváltásokkal járnak. Ezek helyett célszerű inkább kerékpározást, úszást, nordic walkingot vagy golfot választani. Tulajdonképpen a kocogás is megengedett, de csakis olyan talajon, ami nem kemény és nem egyenetlen.

Ha volt már valamilyen térdsérüléseilletve ha további kérdése van, vagy bizonytalan, kérjen tanácsot ortopéd szakorvostól!

térdfájdalom mégis mellkasi fájó bordák

Forrás: WEBBeteg.